Kunskap är makt- det är min absolut mest välanvända slogan. Det är de orden som fått mig att våga ta reda på fakta när jag för mig själv undrat om jag verkligen vill veta vad för kemikalier som finns i vårt hem och hur de påverkas oss. Att veta är ångestframkallande, men att inte veta känns inte som ett alternativ jag kan slappna av och leva med.
Begreppet ”det man inte vet har man inte ont av” är det många som kontrar med. Det är inte sant. Det är väl egentligen aldrig sant. Det kanske är sant på så vis att man inte påverkas psykiskt av kemikalier i diverse prylar hemma om man inte vet om det, men hälsan påverkas ändå och det är den jag väljer att bry mig mest om när jag hävdar att kunskap är makt.

Det handlar om att göra medvetna val.

Jag är inte perfekt. En och annan vara med oklart innehåll hamnar fortfarande i mitt hem, trots min kunskap. Skillnaden är att jag gjorde valet medvetet. Jag prioriterade eller tog ett beslut och det är skillnad på att göra det medvetet än att inte veta att jag har ett val.

Det ska absolut erkännas att det många gånger är påfrestande att vara så medveten och att se risker med allt. Det gäller att hantera det och att inte slå på sig själv. Trots allt så är det inte mitt fel att det finns massor med hälsovådliga varor där ute i handeln. Jag gör alltid mitt bästa och försöker sprida kunskap och information på alla sätt jag kan, utan att för den delen döma andra.
Att döma andra kan jag ärligt säga att jag gjorde tidigare, när jag var som värst stressad över alla kemikalielarm. Det kändes som jag var den enda i hela världen som brydde mig, som engagerade mig och som såg faran med de osynliga substanserna. Någonstans i ensamheten bestämde jag mig ändå för att detta är min väg. Hur ensamt det än kändes så var jag fast besluten att jag ändå skulle vara försiktig och lära mig mer.

Medvetna val är nyckeln till att leva ett sundare liv. Är man bara medveten och tar reda på vad man har för val så skapar det i sig en befriande känsla, en känsla av att jag har kunskap och styr mina beslut i den riktningen som jag vill.
Jag har valt att ta reda på allt jag kan komma över kring kemikalier i vardagen och hur det påverkar oss. Samtidigt försöker jag behålla mitt sunda förnuft och vara kritisk och väljer källor jag litar på.

Precis det vill jag förmedla idag. Använd sunt förnuft, gör medvetna val och ta makten över vad som påverkar din hälsa.

 

IMG_9735

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.