Vad är jul egentligen? Alltså jul 2015. Vad innebär det?

Vad jag själv känner och vad vi hör och ser i media just nu så är jul i väldigt många fall en pressande, stressande ohållbar tradition som påverkar såväl rika som fattiga. De som inte har råd med jul känner sig otroligt pressade med dåligt samvete och oförmåga att leva upp till det där överflödiga som de som har råd sysslar med. De som har råd ger och tar i överflöd.

Jag tänker generellt. Självklart finns det flera kämpar där ute som står emot julens moderna krav på pynt och presenter. Trots det så slår julhandeln rekord år efter år. Vi ger presenter som aldrig förr, pyntar och äter.
Jag är uppvuxen med en väldigt positiv inställning till julen. Alla jular jag kan minnas har vart mysiga, harmoniska och förväntansfulla. Varje jul har jag fått en stor hög med julklappar och har också förväntat mig det. Som liten har jag aldrig funderat på att det finns många där ute som inte får julklappar och inte har råd att ge och genom det känner stor utanförskap. Jag är så tacksam för alla dessa fröjdefulla jular jag upplevt och jag är också tacksam för att jag fått vettiga julklappar.

Jag tänker dock inte göra repris av en stor julklappshög till mina barn för nu vet vi bättre än att konsumera bara för att det är jul. Jag tänker att det är väldigt viktigt att bryta den där konsumtionshetsen nu. Jag vill att mina barn ska längta efter julens mysiga traditioner som innebär gemenskap och mys. Att pynta lagom. Att klä granen. Att se julkalender. Att gå lussetåg. Att sjunga om julen. Att baka. Att längta till julafton för att samlas och ge varandra lite lagom med presenter. För nej, jag tänker inte sluta ge julklappar för sanningen ska fram; Det är härligt och viktigt att få känna den pirrande känslan när man öppnar paket. Det tänker jag inte ta ifrån barnen. Det jag tänker ta ifrån dem är normen att få en hög med julklappar på julafton. En stor hög som innebär att de inte ens kan nämna allt de fått sedan, eller från vem.

Jul hos oss ska vara att få lagom och genomtänkt. Julen ska också innebära att skapa hållbara traditioner och att alltid ge en gåva till till exempel hjälporganisationer eller miljöorganisationer. Barnen ska få vara delaktiga i att bestämma vart vi ska ge och varför och vi ska prata mycket om varför vi ger och varför vi väljer att köpa mindre presenter.

Jag tycker det känns skrämmande att höra om barn som kommer till skolan och jämför vad de fått i julklapp. Tänk vilken utanförskap många måste känna i det. Som förälder är det verkligen ingen rolig tanke.

Ett annat perspektiv på konsumtionen av julklappar är att de flesta av oss mår bra av att ge och det är en fantastiskt fin egenskap. Vi vill ge för att visa kärlek och omtanke om våra nära och kära, men också för att växa i våra relationer. Tänk vad härligt om vi kunde bli fler som tar tillvara på att vi verkligen har en chans att visa på vad som är viktigt när vi köper presenter. Att ge något som personen har nytta av och som inte har allt för stor klimatpåverkan. Om det ändå är så att man tänker ge något som man vet faktiskt inte är så bra ur ett miljöperspektiv så får man åtminstone försäkra sig om att personen verkligen kommer använda det. Eller se om det går att köpa det Secondhand.

Detta är mina tankar. Jag är inte perfekt och jag gör också ogenomtänkta saker inför jul. Ambitionen är att bli bättre för varje jul och att föra över mer sunda traditioner till barnen för att de också ska kunna få fira jul med sina barn när de är vuxna. Hur hysterisk julen än verkar ha blivit med julklappar i överflöd, sockerchockar hela december, pynt så vi knappt hinner få upp allt innan det ska ner igen och att överträffa förväntningar år efter år så älskar jag jul. Det gäller att ta ett steg in i sig själv och fundera på vad är jul för mig och vad för förväntningar för vi över på våra barn?

Ett tips är att ta klimathot-snacket med barnen. På en väldigt förenklad nivå såklart. Min 5 åring tog till sig det väldigt bra och jag verkar ha sått ett fint litet frö kring varför vi måste sluta köpa så mycket saker.

/ Jennie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.