Vad är natriumnitrit?

Natriumnitrit är en livsmedelstillsats som används mycket i charketurivaror. Ämnet tillsätts för att förlänga hållbarheten och förhindra att köttet blir grått i färgen efter en tid. Tillsatsen förstärker även köttets röda/rosa färg. Jag vågar nästan lova att du kan hitta E-250 i alla charketurivaror sålänge det inte står något annat på framsidan av förpackningen som tillexempel ”fri från natriumnitrit/e-250”. E-250 är standard.

Natriumnitritet är en av de tillsatser som det forskats mest på och det finns starka kopplingar till olika former av cancer. Det är den huvudsakliga biverkningen, jag hittar mycket lite om andra åkommor pga e-250. Dessutom är natriumnitrit vanligast i kött och de två i kombination stärker cancerrisken. Natriumnitritet omvandlas i vår tarm till nitrosaminer som i sin tur är orsaken till cancer. Äter vi dessutom kött som inte är ekologiskt (eller är importerat) riskerar vi att få i oss kött som innehåller höga halter antibiotika och på så sätt sätter ned vårt immunförsvar i tarmen ytterligare.

E-250 hittar du i korv, skinka, gravad och rökt lax, färdigmat innehållande kött, kyckling -och kalkoncharketurier, kassler, bacon med mera.

Vil du undvika att få i dig e-250 så ska du köpa kravmärkta charketurier. KRAV godkänner nämligen inte natriumnitrit i sina produkter på grund utav hälsorisken.  Här räcker det alltså inte med att välja till exempel ekologisk skinka i affären som är märkt med EU-lövet. EU ekologisk mat har inte samma hårda krav som KRAV har och i just detta fallet gör det stor skillnad på innehållet.

Det har börjat komma in charketurier i butikerna som inte innehåller e-250, men som inte heller är KRAV märkta. Då står det som sagt på framsidan. Ett exempel är ”brödernas naturliga skinka”. Inte ekologisk men helt utan tillsatser.

Gör ditt bästa för att minska intaget av charketurier till ditt barn. Jag vet att många barns meny under en vecka kan innehålla korv många måltider. Där emellan kanske några leverpastejsmackor och skinka. Hellre en nyttig fruktsmoothie till lunch än korv, om barnet är väldigt kräset. Det tror jag på!

Källa: traningslara.se , krav.se

3 thoughts on “Natriumnitrit, E-250”

  1. Känns bra att jag inte äter allt för mycket kött när jag läser detta. Dock äter faktiskt barnen, precis som du säger en hel del korv :/

    Kram

  2. Vi äter bara kött en gång i veckan men jag tycker det är så himla svårt att hitta alternativ som barnen gillar, i alla fall till favoriterna som köttbullar och korv :/. Tack för ett bra inlägg, jag ska följa din kemikalieskola 🙂

    1. Wow! Imponerande att ni bara äter kött en gång i veckan ändå! Får du ihop tid till att rulla egna köttbullar/biffar eller kanske till å med korv så är ju problemet löst! Men jag vet hur svårt det är med tiden till det??

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.