Tanken på att äta glutenfritt har inte funnits så länge hos mig. Det var för ungefär två år sedan som jag först läste fakta om att gluten skadar tarmen hos många människor och att många är känsliga för gluten utan att veta om det. Jag har även läst studier kring att diabetes typ- 1 skulle kunna vara orsakad av oupptäckt glutenintolerans. Både diabetes typ-1 och celiaki, som glutenintolerans egentligen heter är autoimmuna sjukdomar. Autoimmuna sjukdomar kallas de sjukdomar där kroppen av olika (ofta oklara ) anledningar attackerar sitt eget immunförsvar. I fallet med diabetes typ-1 så har  kroppen attackerat sina egna betaceller, de celler som tillverkar insulinet.

Jag blev nyfiken på om jag kunde må bättre av att äta glutenfritt så jag provade att minska ned på gluten. I början märkte jag skillnad på att blodsockret blev stabilare och det blev enklare att dosera insulinet. När jag fick högt blodsocker så gick det också lättare att sänka. Kroppen svarade helt enkelt bättre på insulinet. Den effekten verkade sedan tappa sin verkan , men det var också i samband med att jag började jobba samtidigt som jag pluggade och därför stressade mer än tidigare. Stress påverkar blodsockret väldigt mycket.

Nu har jag ätit mindre gluten  i ungefär ett år och den största skillnaden  jag märker på kroppen nu är att min mage blir som en sten när jag äter gluten, speciellt av vete. Magen blir tyst, inte ens ett litet ”kurr kurr” ibland som ju en mage ska låta. Det känns helt enkelt som att det stannar av. Inte kul alls.

När jag startade min glutenfria resa så tänkte jag att lite gluten ibland kanske inte skadar, men det är just vad det gör. Tydligen behöver man vara helt glutenfri i 6 månader innan tarmen hunnit reparera skadorna som blir i tunntarmens tarmludd. Stoppar man då i sig lite då och då så skadas tarmen ytterligare.

Det som ännu hindrar mig att vara 100 % glutenfri är planeringen och alla tillsatser. Vill mat äta glutenfritt bröd till exempel så behöver man baka själv. Ett och annat tillsatsfritt bröd finns säkert i välsorterade butiker, eller på ett nichat ställe, men letar man i en lokal  butik så hittar man läskiga mixmjöl och bröd med en skrämmande innehållsförteckning. Ska man äta glutenfritt bröd på ett café så får man en vit och torr brödbit som inte smakar bra alls. Det är min erfarenhet av glutenfritt hittills, därför väljer jag ibland att hellre äta ett vanligt alternativ som har en ren innehållsförteckning än en glutenfritt alternativ med många tillsatser. Jag får se hur jag löser det i framtiden.

Men det finns hopp! Internet svämmar över av härliga, glutenfria recept och eldsjälar som provat sig fram! Böcker finns det också gott om.

  
Idag delar jag med mig av ett enkelt

recept på ett glutenfritt bröd smaksatt med banan. Även barnen tyckte mycket om det. Receptet kommer ursprungligen från fridafikar.se

  
Ingredienser

1 dl sojamjöl (mycket viktigt att välja ekologiskt!)
1 dl majsmjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl havregryn
2 msk fiberhusk
1 ½ tsk bikarbonat
2 dl naturell yoghurt (går att byta mot mjölkfria varianter också)
1 msk honung
1½ mogna bananer
½ dl hasselnötter
½ dl mandlar

Gör såhär:

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla torra ingredienser. Lägg i nötterna hela. Mosa bananerna. Tillsänt yoghurt och honung och blanda tills allt är väl blandat. Forma till en rund limpa och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med lite hackade nötter och havregryn.
Grädda i ugnen i ca 60 minuter. Låt svalna en stund på galler innan du äter. Passar bra med endast smör eller en vällagrad ost!

Svårare än så är det inte. Brödet är godast att konsumera inom 2 dagar.

8 thoughts on “Glutenfritt bröd”

    1. Så roligt! Hela min familj älskar det också, och eftersom det är så enkelt att slänga ihop så gör det ju inget om det går åt snabbt?

  1. Hej. Läste ditt inlägg om diabetes och att du blir nåhot bättre med glutenfritt. Några forskare på Gambro i Lund har sett att potatismjöl kan påverka diabetes. Kolla på fb gruppen resistent starch. Lycka till!
    / Camilla

    1. Hej! Tack för tipset! Jag har hört att potatismjöl är resistent stärkelse, men inte mer än så. Låter intressant! Ska absolut spana in den gruppen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.