Här bakas det för fullt nu för tiden! Jag kommer in i bakperioder ibland och har jag då fått se ett recept som jag blir sugen på att prova så kan jag inte släppa det innan jag provat. Just nu äter jag helt glutenfritt och mitt största problem är som jag nämnt tidigare bröd och knäckebröd. Knäckebrödens ingredienser är om möjligt ännu värre än de mjuka brödens.

Här är ett exempel på ingredienser i ett vanligt knäckebröd från Semper:
Ingredienser: Glutenfri vetestärkelse, skummjölkspulver, fiber av sockerbeta, socker, glutenfri vetefiber, förtjockningsmedel (guarkärnmjöl, hydroxipropylmetylcellulosa), jäst, bakpulver (glukonsyrans deltalakton, natriumbikarbonat), rapsolja, salt, mineralämne (järn), vitaminer (tiamin, riboflavin, niacin, B6, folsyra).

Det finns värre än så, detta är ett mellanting.

Jag tog i alla fall saken i egna händer och bakade eget knäckebröd utan konstiga tillsatser. Kanske inte de allra vanligaste ingredienserna som en har stående i skafferiet hemma heller, men naturliga och hälsosamma.

  
Havreknäckebröd

Ingredienser:
300 g kallt vatten
10 g jäst
100 g havremjöl (mixa havregryn så får du havremjöl)
25 g maizena
10 g sirap
40 g bovetemjöl
30 g havregryn
1 krm brödkryddor
1 tsk salt
2 msk pofiber (finns i glutenfria hyllorna i butiken)
10 g fiberhusk (finns i glutenfria hyllorna i butiken)

Gör såhär:

  • Lös upp jästen i vattnet.
  • Blanda  ned resten av ingredienserna till en slät deg.
  • Låt degen jäsa i ca 1.5 timme övertäckt med plast (eller beeswrapp om du har det hemma. Det måste vara tätslutande)
  • Dela degen i 4 lika stora delar, rulla dem runda.
  • Kavla ut degen tunt på bakbord mjölat med bovetemjöl. Använd en kruskavel!
  • Grädda knäckebröden ett och ett mitt i ugnen på 200 grader i 15 minuter. Använd gärna hålplåt, men vanlig plåt fungerar också bra!
  • Låt svalna på galler

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.