Dags för en Kemikalieskola igen och idag presenterar jag citronsyra som är en riktigt luring och som många förknippar med citron. Namnet antyder att denna kemikalie är utvunnen ur citroner men i de flesta fall är det tyvärr inte alls så. Citronsyra heter även E-330 och framställs på fabriker i labb. En rent kemisk produkt och långt ifrån naturligt. 

  

Vad är citronsyra? 

Citronsyra är ett kemiskt ämne framställt ur svartmögel (aspergillius niger). I Processen används ofta majsmelass eller majsglucos (inte sällan GMO majs) som svart möglet får äta på. När svartmögel äter på majsen så bildas citronsyran. För att rena citronsyran från svartmögel används bensen eller det starkt frätande ämnet kalciumhydroxid. Många människor menar att de är allergiska mot citronsyra och det är egentligen inte alls konstigt då det finns risk att rester från svartmöglet eller bensen/kalcuimhydroxid finns kvar i slutprodukten. Det framställs  ungefär 1,6 miljoner ton citronsyra i världen varje år. Citronsyra göms i väldigt många produkter och är även godkänt som tillsats i ekologiska produkter, både EU-ekologiska och KRAV-märkta. 

Citronsyran kan vid hög konsumtion förändra PH-värdet i kroppen och som sagt orsaka allergi pågrund av att de kemikalier  som används vid framställningen kan finnas kvar i små doser. Bensen är bland annat cancerframkallande. 

Citronsyra kan du hitta i nästan all form av livsmedel. Den verkar surhetsreglerande och ofta står det ”surhetsreglerande medel”eller E-330 i innehållsförteckningen. 

De företag som förstått problematiken med citronsyra och vill värna om sina konsumenters hälsa använder sig av vanlig citronjuice. Det brukar också i ingrediensförteckningen stå som citronjuice och är precis vad det låter som, juice från citron. 

Källor: aktavara.se, Facebook.com/matfusket 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.