Kemikalieskolan presenterar idag ett konserveringsmedel, Natriumbensoat E-211.

  

  
Konserveringsmedel finns i nästintill allt idag. Samtidigt arbetar fler företag för att fasa ut konserveringsmedel, men vägen till ”fritt från konserveringsmedel” som norm är ännu väldigt lång. Det finns flertalet konserveringsmedel idag som alla är godkända av livsmedelsverket och som får användas fritt. Det tas ingen hänsyn till vad som händer i kroppen när konserveringsmedel reagerar med andra tillsatser och kemikalier. Man vet till exempel idag att om Natriumbensoat konsumeras tillsammans med vitamin C (E-300) så bildar det bensen som i sin tur är cancerframkallande. Natriumbensoat används ofta i läsk, sylt, saft och marmelad som alla naturligt innehåller E-300, vitamin C.
Inte särskilt väl genomtänkt, men godkänt av livsmedelsverket.

Vad är Natriumbensoat?

Ett av många konserveringsmedel som används flitigt och vars uppgift är att motverka jäst -och mögelsvampar samt vissa bakterier. Livsmedlet ska helt enkelt hålla längre så att det kan stå i vårt kylskåp allt från flera veckor till flera år! Natruimbensoat finns naturligt i till exempel tranbär, äpplen och lingon men är inte farligt i sin naturliga form och i de väldigt små doser en får i sig av att äta lite lingon eller ett äpple. Personer som är allergiska mot äpple, lingon och tranbär löper stor risk att även reagera på E-211 och måste utesluta detta ur sin kost för att må bra. Reaktionerna visar sig i form av astma, eksem och slemhosta bland annat. Diffusa symptom som är svåra att koppla till ett konserveringsmedel i maten som de flesta sporadiskt får i sig flertalet gånger under en dag.

Även personer som inte är allergiska bör undvika Natriumbensoat då det som tidigare nämnt reagerar med andra ämnen och bildar cancerframkallande ämnen samt stör vårt immunförsvar från att fungera optimalt genom att hindra våra celler från att dela sig obehindrat. E-211 verkar även kunna skada vårt DNA likt många andra tillsatser. Det forskas mycket på det området just nu så jag vågar inte uttrycka mig för starkt om just den saken.

Vad hände med att sterilisera burkar, konservera i glasburkar och förvara i rätt temperatur? Vi behöver den äldre generationens kunskaper kring detta helt klart, för konserveringsmedel är inga roliga historier.

Källor: utbildningscenter.se. aktivera.se, tillsatsappen.se.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.