Att leva giftfritt har inte alltid vart en självklarhet för mig. Jag har vart en av de på andra sidan. Skeptisk och oengagerad. Jag saknade engagemang ända fram till den dagen då jag fick ett plus på graviditetsstickan. Alla passerar vi en gräns då vi vaknar upp och känner engagemang för någonting.
Det är väl en klassiker egentligen. En sitter där och stirrar på det där plusset på stickan och inser att jag måste nog förändra mig nu. Leva lite hälsosamt och ta lite ansvar. För mig handlade det mest om att äta bra och se till att få i mig tillräckligt med näring för att bygga ett barn. Att leva giftfritt fanns ännu inte på kartan. Kemikalier var substanser på ett labb, långt ifrån mig, långt bort på en annan planet. Jag hade ingen aning om att barnet jag bar på redan då hade flera olika okända ämnen i sin kropp som inte hörde hemma där. Detta på grund av min omedvetna inkompetens om vad jag omgav mig med för kemikalier. Precis det omedvetna tillståndet som de allra flesta faktiskt befinner sig i.

Slaget i magen kom i vecka 20. Mitt i graviditeten en varm och vacker augustidag visade blodprovet hos barnmorskan 33 i blodsocker. Normalt är att ligga på runt 5. I den stunden togs min kärnfriska hälsa ifrån mig. Från den stunden har jag sökt svar och undrat varför. Varför kommer jag aldrig få veta, men hälsofrågor kommer alltid vara en av mina hjärtefrågor för att jag inte vill ha det där slaget i magen en gång till. En kronisk sjukdom är mycket nog. Diabetes typ-1 är ofta en öppning för fler kroniska tillstånd. Jag har bestämt mig för att inte hamna där. Gör jag det ändå så har jag i alla fall gjort mitt bästa.

Att leva giftfritt är min vision och min dröm, inte min verklighet idag. Det är vägen jag går på och som jag jobbar hårt för att bygga vidare på. Att leva som jag lär är viktigt för mig. Levagiftfritt föddes ur min frustration jag kände när jag var mammaledig med mina två barn. Att vara en outsider. En alternativ person som inte väljer att göra som alla andra. Som ifrågasätter våtservetter och plastleksaker. Inkräktar på andras vardagliga val som känns trygga. Det är jobbigt att vara en sådan person men när en väl trampat långt in på den där stigen så är det omöjligt att vända.
Jag var den typiska mamman som andra föräldrar inte förstod sig på därför att jag ansågs vara den präktiga morsan som alltid skulle göra alla rätt och vara duktig. Men det handlar inte om att vara duktig. Det handlar om en stark vilja att förändra och väcka intresse kring hälsa och välmående och att värna om miljön som är vårt livs möjliggörare. På min resa hittills har jag lärt mig att inte ta något för givet. Ta inte hälsan för givet. Ta inte heller vår miljö för givet.

Det var ensamt att vara mammaledig med dessa tankar. Men samtidigt berikande. Jag har  aldrig gått min egen väg tidigare. Jag har följt strömmen och vart oändligt trygg och nöjd med det. Jag tänkte inte ens skaffat barn förrän alla andra gjorde det. Typ sådär i 30 års åldern någon gång när en pluggat färdigt och jobbat i några år. Min svaga sida är att jag inte står ut med att ha tråkigt så när jag var 21 kände jag att nu får det hända något roligt! Ett barn, ja det är väl en bra idé.

Två barn senare känns det som mitt livs bästa beslut, för de driver mig. De tar all min energi samtidigt som de aldrig låter mitt engagemang sova. Deras hälsa är min allra viktigaste prioritering i livet, därför kan jag inte backa. Jag kan inte flyta med i det som anses vara normalt i samhället. Jag vill skapa normer. Därför stod jag ut med att känna mig som en präktig morsa med världens tråkigaste samtalsämnen på lager.
Nu har allting vänt. Mina viktigaste hjärtefrågor; att minska kemikalier i vardagen, äta rent, välja ekologiskt och värna om miljön tar mer och mer plats i diskussioner och fler vill prata om det.
Tidigare var vi några få. Jag hade min familj och några nära vänner som ett stort och värdefullt stöd vilket var fullt tillräckligt till att orka och för att få mig att blomma ut i hela mitt engagemang.

Förra året tog jag steget att börja inspirera på sociala medier. Jag ville hitta fler att prata med, fler i min situation som förstod och faktiskt ville diskutera. Det har förändrat mitt liv! Från att vara en frustrerad småbarnsförälder med känslan av att sitta fast, till att faktiskt få utlopp för kunskapen och drivkraften. Det går nog knappt en timme utan att jag tänker på kemikalier, plast, samhällets konstiga syn på socker och allt det där som inte passar in i min bubbla. Alla som har ett stort engagemang för något vet nog hur det där.

Att leva giftfritt är min stig som jag följt länge nu. När jag ser den framför mig ser den ut som en trappa med väldigt många trappsteg. På flera ställen finns avsatser där jag kan vila ibland. Vägen är ljusgrön och på flera ställen finns grå hål. Det är de omedvetna valen som jag kan hamna ner i ibland. När jag är i de där hålen påminner jag mig själv om att kunskap är makt och det är bara att kliva upp på det gröna igen och klättra uppåt. Snart kommer en avsats. Där kan jag sitta en stund och hitta rutiner, landa i det nya. Målet är där uppe men jag kan inte se det tydligt ännu.

Meningen med mitt företag, Levagiftfritt är att på olika sätt inspirera och dela med mig av kunskap och aktuell information kring kemikalier. Alla har inte engagemanget men vill ändå ta del av kunskapen och göra medvetna val. Där vill jag finnas och erbjuda tjänster som gör att fler får informationen om kemikalier, hormonstörande ämnen, tillsatser i mat och så vidare. Dels vill jag vara en personen som går att bolla dessa tankar med, dels vill jag vara Levagiftfritt som föreläser professionellt och engagerar större grupper. I framtiden tänker jag mig att samarbeten med likasinnade personer eller företag kan bli aktuellt för att sätta ihop event, mässor eller liknande händelser i ren ”levagiftfritt” anda.

För en sak är säker. Att leva giftfritt ska bli det som är normalt.

att leva giftfritt

2 thoughts on “Att leva giftfritt”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.