Nu är vi igång med att renovera giftfritt igen. Denna gången ett lite större projekt än köksväggen som vi tidigare startade med. Vi flyttade in i radhuset vi bor i för ett år sedan och då med ambitionen om att renovera alla rum så fort vi kunde. De som bodde här tidigare hade nämligen fixat och trixat i alla rum utan att riktigt veta vad de gjorde samt att komma så billigt undan som möjligt. Det såg och ser fortfarande förskräckligt ut i de flesta rum. Billig färg som jag anar är från en lågprisbutik och billiga non-woven tapeter från rusta. Dessutom sitter en tapetvåd upp och ned i ett rum samt att de har målat över lampknappar med färg istället för att byta ut de.

Det finns mycket att anmärka på, särskilt ur kemikalieperspektiv. Vår tanke är inte att bo här allt för länge utan vi ser på det som en mellanlandning. Vi bor alltså i ett radhus på strax över 100 kvadrat och det räcker alldeles utmärkt just nu. Vi bor också i en ort vi trivs i och kommer vilja fortsätta bo i, men i ett annat hus. Därför ser vi på renoveringen som en lagom upprustning. Vi ska göra det fint på riktigt och med så giftfria metoder som möjligt utan att bekosta det allt för mycket.

Vi kommer till exempel inte lägga in ett massivt trägolv på hela övervåningen för det blir för mycket pengar i ett hus vi inte vill bo i i framtiden. Istället kommer vi satsa på ett färdiglackat ekgolv för då kommer vi billigare undan samt att färdiglackade golv hunnit härda ordentligt innan de läggs i huset och där med emitterar minimalt med kemikalier.

Just nu håller vi på med dotters rum. Ebba är tre år och vill ha ett rosa rum. Ja, det ska hon få också, men hon har inte fått välja tapet och färg själv för det anser jag att en treåring inte riktigt är kapabel till. Det blir en dov rosa/lila färg från Auro och en papperstapet från Hibou home som jag har köpt från ekobutiken MINImera.nu som öppnar för allmänheten nästa vecka! Ni ska få se sedan när vi börjat måla och tapetsera.

renovera_giftfritt

Jag tänkte låta er följa med på hela resan när vi gör om i Ebbas rum. Jag lär mig så mycket om att renovera giftfritt just nu och vi försöker hålla oss på en giftfri nivå som känns lagom. En måste ge tid till att se sig om efter alternativ och inte bara lyssna på hantverkare som ”kan”.

När jag var i en måleributik för inspiration i förra veckan så berättade jag att jag bestämt mig för papperstapet och varför jag valt det. Då fick jag höra att papperstapeter är på utdöende och att det minsann inte var någon fara med Easy up tapet för på deras hemsida står det att de inte brinner så lätt!? Det gav mig bara än mer driv att stå på mig för att om tapeten inte brinner så lätt låter det i mina öron som att den är behandlad med flamskyddsmedel. Men jag sa inget. Jag bara tackade och gick och insåg att en fysisk fackhandel inte är något för mig i den här situationen.

Nästa vecka börjar vi måla. Då ska ni få veta mer om färgen jag använder!

2 thoughts on “Att renovera giftfritt på en lagom nivå”

  1. Hej! Detta ska jag följa, vi ska bygga hus under hösten. Jag tänker mycket på färg, tapeter och golv just nu. Vill måla med auros färger och ha papperstapeter, funderar på hur målarna kommer ställa sig till det, vet du om auros färger är svårare att måla med?
    Nu skulle ni ju inte ha massivt trägolv men vet du något som är bra att satsa på i det fallet?

    1. Vad kul att du vill följa! Jag målar med auros färg just nu och har gjort tidigare också, den är inga problem att måla med. Jag har inte så mycket att jämföra med men den är absolut inte svårarbetad på något sätt och beter sig som en vanlig färg. Papperstapeter borde ju en hantverkare klara galant så det ska nog inte vara några problem!
      Jag har inga tips på golv ännu tyvärr, men om jag stöter på några så bloggar jag om det!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.