Har ni sett att skogen är full av skatter nu!? Blåbärsrisen har fullkomligt exploderat och är proppade med blått guld, antioxidanter av högsta kvalité! Vi ska snart ut och plocka hela familjen, flera liter hoppas jag. Igår smygstartade jag och Ebba litegrann. Vi hade en ledig dag tillsammans bara hon och jag och det regnade nästan hela dagen. När det var någorlunda uppehåll tog vi med oss den blå hinken och plockade några deciliter för att sedan vända hem igen och baka blåbärsmuffins. Ebba åt rakt från buskarna och bidrog inte med ett enda bär tror jag, men jag fick enkelt ihop så det räckte till en sats med muffins innan regnet öste ner igen.

Håller ris med blåbär croped

Väl hemma hittade jag inget bra recept på sockersmarta och glutenfria muffins som inte krävde en mixer eller stavmixer. Min älskade och mest välanvända kökspryl mixern har nämligen gått sönder. Den var ny så det blev till att reklamera, så nu är jag utan i några dagar och det känns som ett rent handikapp. Jag gör smootihes och bakar nästan dagligen så det är svårt att vara utan den!

Blåbär i glasburk med ris croped
Jag fick helt enkelt börja spana in vanliga socker -och mjölrecept som ska vispas fluffigt med elvisp istället. Jag hittade ett gammalt favoritrecept på blåbärsmuffins som jag tagit från mamma för länge sedan. Men så kom jag på att jag ju kunde mixtra lite grann med ingredienserna och se om det blev bra, och om det blev! Det blev så bra att jag måste dela med mig av mitt recept på glutenfria och sockersmarta blåbärsmuffins som känns lite matigare i smaken, men med en härligt mjuk och saftig konsistens.

Sockersmarta kallar jag dem därför att jag använde kokossocker istället. Det påverkar blodsockret på samma vis som vanligt vitt socker, fast med aningen långsammare stigning och så innehåller kokossocker många viktiga mineraler samtidigt som det ger sötma. Kokossocker smakar lite kola-aktigt också vilket jag tycker är väldigt gott!

Recept:
Smeten räcker till 12 muffins och ugnen ska vara på 160 grader. Det är viktigt att alla ingredienser är rumsvarma!

-150 g SMÖR
-2 dl kokossocker
-2 ägg
-2.5 dl mandelmjöl
-2.5 dl bovetemjöl
-2 tsk bakpulver
-1 tsk vaniljpulver
-1 + 1/4 dl valfri mjölk.
-2.5 dl blåbär

Gör såhär:
-Vispa smör och kokossocker med elvisp tills det blandat sig riktigt ordentligt. I vanliga recept är det här det brukar beskrivas som fluffigt, men det blir inte riktigt det med kokossocker.
-Vispa ned äggen, ett i taget.
-Ha i mandelmjöl, bovetemjöl och vaniljpulver i smeten, vispa tills du får en jämn smet.
-Ha i bakpulver och vispa försiktigt ned det i smeten.
-Rör i mjölken med en sked tills den blandat sig helt med smeten.
-Rör sist ned blåbären försiktigt med skeden.
-klicka ut smeten i 12 formar och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.

blåbärsmuffins-glutenfri-och-sockersmart cropedI mitt kaffe har jag alltid Ohomogeniserad mjölk. Vi har förvisso endast Ohomogeniserad mjölk hemma. Därför finns det små ”fettfläckar” på ytan av mitt kaffe. Med Ohomogeniserad menas att mjölkens fettmolekyler inte slåtts sönder och finfördelats för att sedan kunna bestämma fetthalten. Detta process som alltså vanlig mjölk genomgår försämrar mjölkens kvalité på så vis att näringsämnen försvinner och fettet blir svårare för kroppen att bryta ned. Fettet man får i sig från Ohomogeniserad mjölk är enklare för kroppen att ta hand om därför att det är så kroppen lärt sig ta hand om det.

Om man inte tycker om bovetemjöl så går det säkert att prova med något annat glutenfritt mjöl, alternativt använda sig av vanligt vetemjöl eller dinkelmjöl. I ursprungsreceptet ska det vara 5 dl vetemjöl. Jag gillar egentligen inte smaken av bovete men tycker att det är enkelt att dölja smaken och bra att baka med!

Dessa muffins kommer definitivt bakas igen här hemma under blåbärssäsongen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.