Det är ganska otroligt, men jag är småbarnsförälder och har hittills inte ägt en regnjacka. Allt för ofta har jag därmed varit en väldigt blöt småbarnsförälder då barnen  måste rastas oavsett väder. Visserligen är vi inte av den allra hurtigaste sortens familj som ger oss ut i spöregn särskilt ofta, men vi bor i en ganska så regnig stad så det händer ofta att jag blir blöt på promenader och lekplatshäng!

Jag har vart lite för snål och köpte för flera år sedan en funktionsjacka som tål ganska lite regn. Den var verkligen inte ett bra köp. Den innehåller säkerligen något läskigt hormonstörande ämne också. Det visste jag tyvärr ingenting om då. Jag har fortsatt att vara för snål och inte tagit tag i att köpa en regnjacka och de senaste året ignorerat problemet på grund av vetskapen kring eventuella kemikalier.

återvunnen regnjacka luva croped

I våras när jag och flera fina eko-vänner som jag funnit genom instagram träffades i Göteborg så hade en av tjejerna bokat in oss på studiebesök i den fantastiska ekoklädbutiken THRIVE . Där fick vi lära oss mycket kring framställning av olika sorters textil, vilka som är hållbara och inte, vilka som innehåller plast och så vidare. Personerna som driver Thrive har sådan enorm kunskap om kläder och textil! De väljer ut vilka varumärken de ska arbeta med riktigt noga och tummar inte på något! Det ställer till exempel höga krav på innehållet i kläderna, på att producenterna tar socialt ansvar och på att produkterna de köper in ska vara hållbara ur ett miljöperspektiv såväl som i ett användarperspektiv. De hade koll på precis allt. Jag har sällan träffat så engagerade människor!

Där i butiken sålde de en regnjacka som jag och flera andra av tjejerna föll pladask för. Den är nämligen tillverkad av återvunna PET-flaskor. Den är alltså i plast precis som vanliga regnjackor men återvunnen sådan.

återvunnen regnjacka sjö croped

En plastbantare som köper en regnjacka i plast?! tänker ni kanske nu. Ja, så är det. Det där med funktionskläder är inte helt lätt. Valet står egentligen mellan jackor som är impregnerade för att klara regn, eller en jacka av plast. Jag väljer alltså hellre en jacka av plast som inte läcker kemikalier än en jacka som innehåller hormonstörande ämnen som inte bryts ned i naturen och som är just det, hormonstörande. Kan jag dessutom välja en jacka som är tillverkad i återvunnen plast så är det ju toppen! Jag har gjort mitt optimala val och är helnöjd.

Jackan har alla funktioner en regnjacka kan behöva. Den är lång, har ”andningshål” och luva med dragsko. Knappar vid ärmsluten och själva kappan knäpps med knappar. En enkel och rak modell så ni med former kan behöva en storlek större. Jag beställde en XS från början för det är det jag brukar behöva på den typen av ytterplagg men tji fick jag, min rumpa var alldeles för stor! =D Så det fick blir en i storlek S istället och den sitter fint!

återvunnen regnjacka insida croped

Alla bilder är tagna av Angelica Zetterström

 

2 thoughts on “Regnjacka av PET flaskor”

  1. Intressant! Själv har jag hört att just plagg som är gjorda av återvunnen plast är sämre, eftersom man inte vet innehållet från början. Men det kanske inte är så när det är 100% PET? Läste om repelleX på Morotslivs blogg som lät nästan för bra för att vara sant. Sedan har jag inte läst på mer, har du också hört talas om det?

    1. Hej! Ja det stämmer att återvunnen plast kan vara sämre när man inte vet riktigt vilka plaster som är i och plasterna har blandats. Men det gäller inte återvunnen plats av ren PET. Eller av ren polypropen. De läcker inte, men är ju som sagt ändå en plast! Jag läste också om repelleX hos morotsliv och tänkte prova det på barnens skalkläder och några skor, det verkar väldigt bra och jag litar på morotslivs omdöme och att hon har granskat det hon säljer i sin shop! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.