IMG_2615

Jag får väldigt ofta frågan om jag kan guida i hur en börjar kemikaliebanta sitt hem. Ni som precis fått upp ögonen för det här med kemikalier i vardagen verkar tycka att det är oerhört rörigt och överväldigande och jag förstår er! Inspiration kring kemikaliebantning/giftminimering/plastbantning eller kalla-det-vad-ni-vill minimering är jättestor nu mera och alla som skriver kring det här har genomgått en egen resa och gjort på olika sätt samt har lite olika åsikter. Det finns egentligen inget rätt eller fel, huvudsaken är att en har koll på grunderna kring vad som bör rensas ut och varför. Det är också bra att hålla sig uppdaterad kring olika material. Med denna guide vill jag försöka vägleda er genom hemmet och visa hur ni ska prioritera för att kemikaliebanta.

Några viktiga saker att komma ihåg för att det ska bli en hållbar utrensning av ditt hem är att inte börja överallt. Ett rum i taget brukar vara enklast. Att börja kemikaliebanta sitt hem handlar inte om att du ska ställa dig och börja kasta ut saker en helg eller så för att sedan åka och konsumera nya. Det är varken hållbart eller ekonomiskt. Ingen panik alltså. Låt det ta tid och växa fram.

Det finns några viktiga punkter att hålla koll på innan du börjar som jag personligen tycker är centrala för att det ska bli rätt och för att du ska förstår varför du rensar i ditt hem:

 • Att prioritera plasten utifrån de olika repamärkningarna, siffrorna med tre pilar som bildar en trekant runt om. Utefter de siffrorna kan en enkelt avgöra om plasten ska ut omedelbart eller om det kan vänta tills prylen går sönder och behöver ersättas.
 • Det finns ingen bra plast, men det finns sämre och bättre plast. Nummer 3 är PVC-plast och en av de värsta. Den ska rensas bort omedelbart. Plast nummer 6 är Polystyren och bör också rensas ut. Plast nummer 7 står för ”övrigt” och kan alltså vara både en bioplast eller en blandplast med otäckt innehåll. Om du inte vet vad plasten har sitt ursprung ifrån och det är en nummer 7 så rensa bort den.
 • Plast som kommer i kontakt med värme eller är avsedd att användas i kontakt med värme (till exempel en matlåda eller en barntallrik) bör rensas ut då plast i kontakt med värme är en dålig kombination. Plast läcker alltid kemikalier, varm plast läcker betydligt mer och släpper enkelt över skadliga ämnen till livsmedel.
 • Det vi vill rensa ut är ämnen som har negativ påverkan på vår hälsa på lång sikt. Vi vill förbättra inomhusluften och minska exponeringen av ämnen som tar sig in i vår kropp genom andning, hud, det vi äter och dricker. Det gäller att försöka skapa sig en helhetsbild av sitt hem och sina grejer och prioritera.
 • De skadliga ämnen som har störst negativ inverkan på vår hälsa kallas ”hormonstörande ämnen”. Det är ämnen som inte går att sätta gränsvärden för på grund utav att en lägre dos kan vara mer skadlig än en hög dos. Dessa ämnen är alltså inte logiska som klassiska miljögifter som klassificeras efter dos-respons kurvor. Alltså låg dos – mindre giftigt, hög dos – mer giftigt.
  Hormonstörande ämnen är ovissa. Det finns än så länge mycket lite forskning kring dessa men forskare varnar och misstänker att hormonstörande ämnen ligger bakom många av våra folkhälsosjukdomar idag.
  De ämnen du ska lägga på minnet är: ftalater, bisfenoler, perfluorerade ämnen, parabener och klorerade och bromerade flamskyddsmedel. Alla dessa misstänks ligga bakom till exempel infertilitet, diabetes typ 2, cancer, olika hormonrelaterade sjukdomar (endorkrina sjukdomar) och olika former av bokstavskombinationer, för att bara nämna några.
 • För dig som har barn är det viktigt att komma ihåg att barn är extra utsatta för hormonstörande ämnen då de hela tiden utvecklas och enklare kan störas av hormonstörande ämnen. Därför bör ni som har barn fokusera på de prylar som barnet kommer i kontakt med dagligen.
 • Gröna växter är riktiga hjältar då de är duktiga på att rena inomhusluften på kemikalier. Skaffa ett gäng och placera ut i hemmet.

Då tror jag vi har den grundinformationen som behövs för att starta resan till ett mer giftfritt liv!

Kök

Prioritera att rensa ut:
– All plast som kommer i kontakt med mat. Byt till material i glas,  porslin, keramik, rostfritt eller trä.
– produkter av teflon. Teflon är ett varumärke som använder sig av perfluorerade ämnen. Dessa kan inte brytas ned i naturen och bioackumuleras i kroppen. Välj stekpanna i gjutjärn eller kolstål istället.

Min köksförvaring. Alla livsmedel i glasburkar.
Min köksförvaring. Alla livsmedel i glasburkar.

– bakplåtspapper med antistickbeläggning samt övriga produkter med samma egenskaper.
– Barnprodukter i plast. Barn äter lika bra på vanligt porslin och det finns massor med bra alternativ till de klassiska plastprodukterna avsedda för barn.
– plastfolie. Giftfritt alternativ är Bees Wrap.

Information om teflon.
Information om teflon.
En trave rostfria skålar, alla fyndade second hand.
En trave rostfria skålar, alla fyndade second hand.
Mina mest använda köksredskap.
Mina mest använda köksredskap.

 

Barnrum

Prioritera att rensa ut:
– elektronik och sladdar.
– leksaker av mjuk plast
– leksaker av plast tillverkade före 2013. (lagstiftningen skärptes i juli 2013)
– mattor med halkskydd och mattor av syntetiska material.
-Plastleksaker avsedda att bita och suga på bör rensas ut och bytas till trä eller naturgummi.
– Mjukisdjur i polyester kan vara svåra att ersätta. Men försök byta till mjukisdjur tillverkade av naturmaterial.
– Viktigt att komma ihåg: sådant som inte är leksaker som går under leksaksdirektivet, till exempel gamla nycklar eller uttjänt elektronik hör absolut inte hemma i ett barnrum!

Välanvända leksaker i trä och naturgummi
Välanvända leksaker i trä och naturgummi

Sovrum

– byt bort kuddar och täcken av polyester till naturmaterial. Detta är dock ingen punkt att stressa med då polyester inte påverkar hälsan utan mest är en belastning för miljön. Tänk helt enkelt på att investera i naturmaterial vid nyköp.

Vardagsrum

– Minimera antalet sladdar och elektronik. Håll eventuellt elektronik instängs i skåp när det inte används.
– Impregnera inte din soffa eller andra möbler enligt tillverkarnas rekommendationer och tvätta gärna sofföverdrag vid nyköp.
– rensa ut mattor av syntetmaterial.
– byt textilier så som gardiner till rena naturmaterial. De är ofta tillverkade av polyester.
– rensa ut filtar och kuddar av syntetiska material till naturmaterial.

Badrum

– byt eventuellt dushdraperi till ett i bomull. Draperierna är ofta tillverkade av PVC eller polyester.
– överväg om det verkligen är nödvändigt med badrumsmatta. Byt till matta i naturmaterial.

De områden jag nämnt är de jag anser är prioriterade. Det är grunden till ett sunt hem och du väljer vart du börjar och vad du börjar med utefter vad som är rimligt för er. Det är en ekonomisk fråga för många.
Leta second hand, men kanske viktigast av allt, se till att inte nytt skräp kommer hem! Det är lätt hänt att alla i familjen kanske inte är på samma nivå. Ett vanligt exempel är när barnen fyller år och släkt och vänner köper presenter som inte riktigt hör hemma i ett plastbantat hem. Våga prata med omgivningen om era val!

Några tips på vart du hittar giftfria alternativ:

 

 

 

 

5 thoughts on “Kemikaliebanta ditt hem – din steg för steg guide”

 1. Hej
  Jag har jobbat med min kemikaliebantning på flera plan ganska länge men sedan jag fick barn för ett par månader sedan har ju så klart helt nya produkter kommit till mig på olika sätt. En sak som jag funderar över är leksaker i trä, de är ju nästan alltid lackade eller målade. Hur bra är de färgerna???

  1. Leksaker i trä kan absolut vara bra att hålla koll på. De butiker/nätbutiker som säljer träleksaker som utges för att vara ekologiska är ett bättre alternativ. Men se till att fråga om det inte finns någon information om färgen, träet och eventuella lacker. Varumärken som till exempel plantoys säljer säkra träleksaker målade med giftfria färger.

 2. Hur tänker du om plastförpackningar!? När man handlar ekologiskt i frukt o grönt disken vad är det då som är inlindat med en massa plast jo.? Jo allt ekologiskt är packat i plast. Är det inte då bättre att ta det som inte är packat i plast?

  1. Ja det är tråkigt att de ekologiska varorna ofta är förpackade. Men det är pga att kunden ska kunna garanteras att varan är ekologisk och för att särskilja ekologiska och konventionella produkter. Hade det vart tvärtom så hade ju bra mycket mer plast behövts tillverkas. Ett problem i butikerna är också att folk som handlar tar bort klistermärken från ekologiska lösviktsvaror för att komma undan billigare. Men fler och fler butiker satsar ändå på ekologiskt i lösvikt och det går framåt! De ekologiska livsmedel jag köper hem i plastförpackningar packar jag i glasburkar i den mån det är möjligt. Alla förpackningar sorterar jag på miljöstationen.

 3. Hej,
  Gammalt inlägg men fortfarande användbart för sådana som mig som nu håller på med plast- och kemikalierensning hemma. Testar därför med en fråga. Jag har bytt ut barnen syntetiska lekmatta till en lekmatta i ekologisk bomull. Barnen accepterar bytet, problemet är bara att den är så hal mot vårt parkettgolv. Du skriver ju just om att rensa ut halkskydd och jag Har letat efter något halkskydd i naturgummi men inte hittat något. Har du något tips?
  Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.