Fråga 7

Hur undviker jag kemikalier i kläder? Det svarar jag på i detta blogginlägget.

I kläder finns många olika kemikalier. Kemikalier från infärgning, tillverkning, beredning och för att plagget inte ska mögla under transporten. Ni vet väl hur ett nytt plagg luktar? Där har du kemikalierna i en salig blandning.

Kläder är inte bara textil av naturfiber, i många fall är det där som vi ser på som tyg ett material som innehåller en mängd olika kemikalier och ofta är plast inblandat.

Ta en fleecetröja som exempel. Nästintill alla äger en fleecetröja. Inte tänker vi på den som en plastprodukt? Men så är det. Fleece är tillverkat av polyester som är ”förädlad plast”. Polyester smygs in i många produkter utan att vi tänker på att det är just plast. vi tänker att det är textil. Kolla in vad dina gardiner består av. Eller duken på bordet. Eller ditt täcke. Eller kudde. Eller barnens gosedjur. Varför inte din jacka eller filten i soffan? Polyester finns nästan överallt och kan vara riktigt klurigt at bli av med.

Hur tänker jag när jag köper kläder? Jag prioriterar ungefär såhär:

I första hand köper vi eller ärver begagnade kläder. Det gäller både barnen och oss vuxna. Vi har som många andra en begränsad ekonomi och kan inte köpa nya kläder varje säsong. Vi har förmånen att ärva kläder till barnen från flera olika håll. Även jag och min sambo ärver kläder från vänner. De har förstått av vi tacksamt tar emot vad de tröttnat på.
Det är inte bara för ekonomins skull som vi köper secondhand och ärver kläder. Kläder är en av de största slit och släng produkterna som finns och det vill vi inte vara med att gynna.

Om vi blir tvungna att köpa nytt köper vi kläder med högt andrahandsvärde. Det kan kanske låta konstigt att vi köper dyra saker om vi har begränsad ekonomi, men vi sparar mycket pengar på att sällan köpa nytt, därför har vi råd att investera i bra varumärken.
Till exempel när vi behöver skor till barnen så köper vi oftast från KAVAT för att en nästan får pengarna tillbaka när en säljer dem, beroende på skick såklart. KAVAT  har en stark miljöprofil och flera skor är certifierade med ECOLABEL som är en miljömärkning. Deras skinnskor är även naturgarvade.

Ett problem när en handlar secondhand är att kläderna ofta är tvättade med sköljmedel och den doften är väldigt svår att få ur kläderna. Det fungerar ibland att lägga kläderna i ett bad med ättika och vatten i något dygn. Det hjälper inte alltid, om kläderna blivit tvättade ofta med mycket sköljmedel finns det tyvärr inte mycket att göra åt det.

Som jag nämnt tidigare så är sköljmedel designat för att binda till fibrerna i textilen. Det är meningen att doften inte ska gå att skölja ur vilket ställer till det för oss som vill handla second hand med samtidigt undvika sköljmedel. När jag får hem ett plagg som luktar starkt brukar jag tvätta det några gånger och lägga i ättiksbad. Då har en åtminstone gjort vad en kan.

När vi köper nytt väljer vi också kläder utan plasttryck och i den mån det finns tillgång miljömärkta kläder. Ytterkläder är svårare att köpa med miljömärkning men det har kommit en hel del nya och bättre impregneringar, bland annat ”Bio finisch eco”. Det brukar hänga en tagg med information om plagget är impregnerat med det.

Polyester är dock svårt att undvika när det kommer till ytterplagg, även om alternativen finns bara en letar lite. Jag tror mig minnas att Norska ”nöstebarn” tillverkar ytterkläder utan polyester.

Om en nu vill köpa nytt då? Knappt någon kan väl motstå ett nytt plagg då och då till något tillfälle då en ska vara extra fin eller kanske verkligen behöver en ny jacka! Jag kikar efter GOTS- certifierade kläder i första hand. I andra hand kläder med ekologisk bomull. De brukar kallas för ”sustainable choice” i butikerna.

GOTS står för ”Global Organic Textile Standard” och omfattar både sociala och miljömässiga krav. GOTS är den märkning på textil som har högst krav och mest trovärdighet då den är tredjepartscertifierad av en oberoende part med årliga kontroller.

GOTS-märkningen innebär att odling, plockning, beredning och tillverkning är kontrollerad för att vara ekologisk. Inga bekämpningsmedel får förekomma i odlingen och kemikalierna i tillverkningen är mycket begränsade. Ingen GMO för förekomma samt att fabrikerna som tillverkar kläderna måste ha ett vattenreningsverk så inte kemikalier från till exempel infärgning släpps ut i vattendragen.

GOTS-märkningen finns endast på kläder och textil av naturfiber. Det går inte att GOTS-märka ett polyesterplagg. Observera också att om plagget du köper har ett plasttryck så innefattas inte trycket av GOTS-märkningen. Trycket kan alltså innehålla plast av PVC och mjukgörande ämnen som ftalater. Jag tror dock att det är större risk att hitta ftalater i plagg som inte är certifierade.

GOTS-certifieringen säkerställer även att de som arbetar i kedjan, från att odla bomull till att sy kläder har humana arbetsvillkor och skäligt betalt. De har en säker arbetsmiljö och utbildas i säkerhet bland annat.

Leta efter denna symbolen när du köper nya kläder:

kemikalier
Denna bilden ska finnas på plaggets prislapp eller tagg. Även förpackningar kan GOTS märkas och får då inte innehålla PVC alternativt tillverkas av FSC märkt eller återvunnet papper.

Mitt andrahandsval då, ekologisk bomull. Ja då gäller det ju att en hittar ett plagg i just bomull. I vissa fall heter det även ”sustainable choice” när ett plagg är tillverkat i något återvunnet material. Ekologisk bomull är ju toppen, men bara ur ett perspektiv och det är själva odlingen av bomullen.

Ungefär 2 % av all bomull som odlas på jorden odlas ekologiskt utan bekämpningsmedel. Den siffran vill en ju gärna bidra till att den stiger. Samtidigt så innebär ekologisk bomull inget annat än just ekologisk bomull. Textilen kan vara infärgat med precis vilka kemikalier som helst och får även behandlas med till exempel antimögelmedel inför transporten.

En annan viktig detalj att ha i åtanke när en ska shoppa nytt är nonylfenol. Det är ett misstänkt hormonstörande ämne som jag har skrivit mer om HÄR.

Ta därför för vana att alltid tvätta nya kläder innan användning. Det är inte fel att tvätta även GOTS-certifierade kläder innan användning.

Några fler tips och tankar:

*Regnkläder är numera oftast tillverkade av polyuretan. Inte särskilt miljövänligt men inte heller särskilt farligt för brukaren.

*Håll koll på vad ytterkläderna är impregnerade med. Det är oftast impregneringarna som innehåller de allra värsta kemikalierna med en bas av perfluorerade ämnen. Gore-tex är ett exempel på varumärke som använder sig av det. Fråga i butiken och tacka inte ja till att köpa extra impregnering för till exempel skor. Ett alternativ till impregnering som jag ännu inte testat själv är kiselspray från repellX. Information kring det hittar du HÄR.

* Lär känna varumärken och deras miljöprofil. Det kan du lära dig mycket på. Håll dig till varumärken som du litar på. Det blir också enklare att välja vart du ska köpa nytt och spar tid.

*Du vet väl om att butiker måste svara på dina frågor angående kemikalier i produkter? Enligt REACH har de 45 dagar på sig att svara när du frågar om det finns något särskilt farligt ämne som finns med på kandidatlistan i produkten du köper. Om det visar sig finnas ett särskilt farligt ämne som står med i kandidatlistan (mer än 0.01 %) så har du rätt att lämna tillbaka varan oavsett om du använt den.

 

 

2 thoughts on “Hur undviker jag kemikalier i kläder?”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.