På tal om GOTS-märkningen som jag beskrev igår, Newbie som väldigt många tycker om har börjat GOTS-märka vissa plagg ur sortimentet! Det var väl på tiden kan en tycka. Som jag nämnde i mitt föregående inlägg så är ekologisk bomull, som Newbies sortiment ännu tillverkas av, endast ekologisk bomull. 

Nu råkar jag veta att just Newbies sortiment  har nått upp till kriterierna för GOTS gällande kemikalier och plaggen hanteras enskilt i fabrik för att de hanteras annorlunda. De behandlas dessutom inte med antimögelmedel. Vi hade nämligen Eva Kindgren, hållbarhetschef på Kappahl som föreläsare på min utbildning två gånger och då berättade hon om bland annat detta. 

 Kappahl är även med och driver ett projekt för att spara vatten och använder vattenreningsverk i vissa fabriker vilket också behövs för att kunna GOTS-certifiera textilier. Såhär skriver de på hemsidan:

”I ett unikt projekt för renare textilproduktion, Sustainable Water Resources (SWAR), har leverantörer till KappAhl, Indiska och Lindex minskat sin miljöpåverkan och samtidigt fått en mer effektiv verksamhet.”

Jag är ganska säker på att det tog tid att få till det sociala ansvarskriterierna i fabrikerna där kläderna tillverkas och därmed tog det tid innan GOTS-märkningen var på plats. Den biten arbetar de flesta kedjorna med. Vi möts regelbundet av larm kring textilarbetarnas usla arbetsförhållanden. Samtidigt säger ansvariga på kedjorna att de gör sitt bästa men att det ändå har brustit i rutinerna i något led. 

För er som sett dokumentären ”the true cost” som finns på Netflix bland annat så vet ni vilken misär som ligger bakom klädproduktionen. Att kapphal nu kan GOTS-märka en del av sitt sortiment måste innebära att de lyckats förändra tillvaron i någon av sina fabriker vilket ju är fantastiskt! 

Kläder som har tillverkats under hållbara förhållanden blir allt enklare att få tag på och kostar inte särskilt många kronor extra. Jag tycker dock inte att det är anledning att köpa nytt med gott samvete om det inte är ett plagg som är nödvändigt. GOTS i all ära, men det slår aldrig hållbarheten i att köpa second hand! 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.