Har ni tänkt på alla val en gör som konsument? Vi kanske inte köper någonting varje dag men vi använder produkter och varor 365 dagar om året. Dessa produkter och varor är val vi gjort. De flesta av dessa val är val som vi inte ens tänkt på att vi kan ifrågasätta. Våra vanor har så stor makt över vilka val vi gör. Det är verkligen inte bara att flytta handen från den där vanliga produkten vi brukar köpa till den där andra som tydligen ska vara lite bättre för miljön. Vanans makt i samarbete med trygghetskänslan är alltid på sin vakt. De två kan tillsammans hindra dig från att göra bättre val trots att du är förnuftig nog att förstå att du kanske väljer ett sämre val ur flera olika perspektiv. Det är bara så jobbigt att byta.

Vanor vi har sitter i från barndomen. Vi har sett vad våra föräldrar har valt och väljer likadant för att det är tryggt och välbekant. Det finns inte på vår karta att våra föräldrar, eller annan vuxen som vi vuxit upp med kan ha gjort val som har negativ påverkan globalt, eller ännu värre – negativ påverkan på mig själv. Så vill ingen av oss tänka, därför drar vi täcket över huvudet och väljer som vi alltid gjort för ”vi är minsann inte sjuka och mina föräldrar är ju inte sjuka och barnen mår ju bra” eller ”jag köper ju inte så mycket så jag har inte bidragit till någon klimatkris, jag behöver inte ändra mig”. Sådana tankar tänker alla, till och med jag själv ibland.

När jag står inför något svårt och jobbigt val så kan det helt oförberett dyka upp tankar inom mig som säger till exempel ”det är ingen fara om du köper den där oekologiska kycklingfilén, den har du köpt massor med gånger innan och det har inte hänt något farligt”. Ändå har jag verkligen bestämt mig för att sådana argument inte hör hemma hos mig. Jag har valt att alltid göra medvetna val och jämföra istället för att låta vanor eller trygghet ta mina beslut. För den delen inte heller bekvämlighet. Det är så bekvämt att välja som en alltid gjort, det kräver ingen energi alls.

Här i Borås där jag bor spelar priset också en nyckelroll. Visst spelar priset in vart en än bor men Borås har som en intern slogan som alla i området känner till:
-Kostar det något?
Vi vill ha, men vi vill inte betala. Det är verkligen inte ett argument som är hållbart.

Det är jobbigt att öppna ögonen och börja se sig om efter bättre val. Det är en process att börja handla av andra varumärken och ett evigt lärande att sätta sig in i vad som egentligen är ett bättre val för människa och miljö.

Ofta har jag tänkt att ”varför vet folk inte om att plast är direkt skadligt för vår hälsa” eller ”varför ifrågasätter så få innehållet i det vi äter”? När jag slängde ur mig frågan till en nära släkting till mig så svarade hon att folk har inte tid. Alla är fullt upptagna med jobb, barn, utbildning och aktiviteter och det tar upp hela dagarna. Där emellan, i de små pauser som vi alla har vill vi slappna av. Endast en liten bråkdel av oss sätter sig då och läser forskningsrapporter, artiklar, böcker kring kemikalier eller något liknande där en lär sig något. Det finns inte utrymme för att sätta sig in kemikaliefrågor.

Det är jag i min bubbla igen, jag flyger runt i min bubbla tillsammans med några få andra som vill göra skillnad och nå ut med information.

Om du inte längre vill låta dig styras av dina uråldriga vanor, inbäddad i trygghet och bekvämlighet så har jag flera tips till dig så att det inte ska ta allt för mycket energi från dig att styra din hand till ett mer medvetet val när du går i en butik nästa gång:

Regel nummer ett: Det finns oftast ett bättre val än det som butiken annonserar om. Låt dig inte styras av annonser och erbjudanden så länge det inte gäller något uppenbart hållbart som närodlade ekologiska morötter, 10 kr/kg till exempel. Du har dina egna prioriteringar och behöver inte styras av butiker.

Regel nummer två: Miljömärkta eller ekologiska varor är oftast dyrare av den enkla anledningen att det har ställts krav i processen. Om det så är miljökrav eller sociala krav spelar ingen roll, huvudsaken är att kraven har ställts och där med behöver varan bli dyrare. Gå alltså inte och vänta på att ekologiska varor ska bli lika billiga som konventionella för det kommer de aldrig att bli. De som står bakom varorna i butiken behöver ha betalt för sitt arbete precis som du. Har de då också tagit sig råd med certifieringar av olika slag så måste priset på varan bli dyrare. Det är helt logiskt. Priserna för konventionella varor är dock inte logiska. De är pressade och orättvist fördelade. Välj med förnuftet så långt du bara kan.

Regel nummer tre: Skryt om dina hållbara val! Sprid till vänner och bekanta att du minsann valde att kasta dina matlådor i plast och köpte nya i glas. Eller att du faktiskt köpte den där ekologiska olivoljan som kostade några kronor mer istället för den konventionella i plastförpackning. När du sprider sådan information med stolthet så sprider du ringar på vattnet. Det må vara småsaker men det har stor inverkan på din omgivning. När du inte skäms för det så följer fler efter och du har påverkat i en positiv riktning. Sedan kommer det alltid finnas några som tycker du är otroligt störande och naiv när du skryter om sådant. Men vänta bara, de kommer komma efter senare när de förstår varför.

Tips till dig när du handlar:

 • Det är alltid bättre att välja miljömärkta varor än varor som inte är miljömärkta. Det är en enkel sak att hålla utkik efter märkningar om en inte orkar läsa på och sätta sig in i skillnader där emellan.
 • Tänk över dina vanor vad gäller engångsprodukter. Engångstallrikarna till kalaset kanske faktiskt inte är nödvändiga?
 • Dissa tamponger och bindor. Det är faktiskt uråldrigt och direkt skadligt för dig, för att inte tala om hur onödigt det är att tillverka sanitetsprodukter av bomull som det går åt massor med energi att odla och sedan förädla. Det finns alternativ som menskopp, tygbindor eller svamptampong. Ekomorsan har skrivit om hur det är att använda menskopp här.
 • Läs ingredienserna på alla varor du brukar handla. Allt från livsmedel till tvättmedel. Detta kan tyckas vara otroligt arbetsamt och sluka mängder med energi. Ja, första gångerna tar det tid men det ger dig också massor med information om vad du dagligen äter eller städar med. Det ger dig en bild av vad du omger dig med för kemikalier. En enkel regel är att det du inte förstår ska du undvika.
  Om du till exempel brukar välja Arlas grädde 36% och vänder på förpackningen kommer du att läsa: Grädde, stabiliseringsmedel E-407 (karragenan). Då vet du att den grädden innehåller något kemiskt. Välj inte. Vänd på en annan grädde och leta dig vidare till ett alternativ där det står i ingredienserna att det enbart innehåller Grädde. Då har du enkelt undvikt en kemikalie. Med tiden kommer den arbetsinsatsen det innebär att läsa på alla de varor du köper ge dig perspektiv och du kan göra medvetna val.
 • Välj varor och produkter tillverkade i Sverige så långt det är möjligt. Vi har alla våra krav som ställer till det lite gällande att köpa närproducerat. Hellre ekologiskt än svensk menar jag, men samtidigt är det väldigt viktigt att komma ihåg att välja varor som är producerade i Sverige. I annat fall kan ju inte våra svenska producenter ha råd att ställa om till den ekologiska marknad vi vill ha!
 • Analysera dig själv de tre nästkommande tillfällena då du handlar. Vilka varor plockar du och varför? Tar du det som du alltid brukar välja? Se dig  också omkring i butikshyllan. Butikerna ställer de varor som de vill att du ska välja i ögonhöjd så att du enkelt kan se dem. Du kanske hittar en ekologisk vara av samma slag som knappt kostar två kronor mer än varan du vanligen köper?!
 • Bestäm dig för vad du vill att dina pengar ska påverka. Du röstar med plånboken. Du behöver göra aktiva val för att det ska hända något. Vill du att din butik ska ta in fler ekologiska varor så måste du visa dem det redan nu och köpa ur det ekologiska sortimentet som redan finns. Du måste vilja betala för det. Du kan inte vänta tills det blir bättre utan att agera. Om social rättvisa är viktigt för dig så måste du leta reda på varorna som är fairtrade-märkta. Ge dem dina pengar!

 

5 thoughts on “Vanan och trygghetens makt, en bekväm pakt.”

 1. Bra skrivet! Blev så glad när maken (som oftast handlar maten) kom hem och började rabbla upp varor han inte köpt pga tveksam innehållsförteckning. ”Värst vad du börjat läsa innehållsförteckningar” skämtade jag – ”Ja, det är ditt fel alltihop” svarade han nöjt. Och då tycker jag inte att jag pratat särskilt mycket om detta, men det jag sagt har uppenbarligen fått effekt. Så det är viktigt att prata om det! Men som kollegan sa: ”varför vet inte alla om detta, om nu plast är så farligt…?” Ja, de har inte tid kanske, som du skrev, eller väljer att inte veta…

  1. Så roligt när det en pratar om får effekt! Det gäller att påverka de som en kan! Min sambo gör ungefär samma. Han pratar om varför plast är farligt på sig jobb där det arbetar en massa gubbar som ”inte bryr sig”. men han har blivit så övertygad av mig att han lyckats få flera av gubbarna att köpa matlådor i glas =D Tänk vilka ringar på vattnet vi sprider!!

 2. Hej!
  En fråga orelaterad till ämnet för inlägget, men som jag hoppas du har lust att svara på ändå: Har du tips på bra öronproppar?
  Skulle vara väldigt tacksam för svar! Ha en fin dag!/Alex

  1. Hej! Jag antar att du menar ”giftfria” öronproppar? Tyvärr har jag inget bra tips att ge dig då jag inte använt det tidigare. Hoppas du hittar ändå:)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.