Ett inlägg i samarbete med Byggfabriken.

Vi börjar bli många som ser oss omkring efter skadliga kemikalier. Vi byter ut plast mot hållbara material och väljer bort det ena skadliga ämnet efter det andra. Något som tyvärr ofta hamnar lite i skymundan är vad vi har i väggarna. Vad bor vi i egentligen? Vad är det som skyddar oss från väder och vind? Vad är våra hus tillverkade av?

Ett hus byggs upp så otroligt snabbt. Enkla, billiga och användarvänliga material smälls upp av ”hantverkare” på rekord kort tid och vips så har vi ett hus! Jag tycker ofta att det känns som att det läggs ned mer pengar på tekniken i huset än själva huset vilket är så bakvänt!

I grund och botten ska ett hus vara ett hem. Ett bo som skyddar oss mot väder och vind. Det ska vara en plats för återhämtning och en plats där en söker och känner trygghet. För mig ska ett hem gärna visa personlighet gärna vara mer praktiskt än ytligt. Men framförallt – ett hem ska vara byggt av giftfria material och produkter som inte skadar vår hälsa. Det ska inte på sikt vara en hälsorisk att tillbringa mycket tid i sitt hem. Hemma ska vara den plats där kroppen kan återhämta sig från såväl intryck som skadliga kemikalier som vi kommer i kontakt med på arbetet eller i andra sammanhang utanför hemmet.

När vi köpte vårt radhus fanns där ingen själ alls. Tidigare ägare hade bokstavligt talat slängt upp färg och tapeter på väggarna. Allt de ”renoverat” var med tid och pengar i bakhuvudet. Inte en endaste tanke har ägnats åt hållbarhet, fritt från skadliga kemikalier eller personlighet. Bara tid och att komma undan så billigt som möjligt. Det tycker jag var synd på ett fint radhus i en populär liten ort som vi bor i. När vi köpte huset bestämde vi oss för att renovera det och ge det den personlighet som det förtjänar på ett så giftfritt sätt vi kan utifrån den kunskap vi har. Frågan var bara hur?

Vi funderade på om vi skulle våga måla om för målarfärger släpper ju som bekant riktigt läskiga ämnen under tiden som det härdar och även lång tid efter det. Vissa målarfärger för inomhusbruk slutar aldrig att släppa ifrån sig kemikalier. Inomhusluften innehåller ständigt dessa ämnen som vi andas in och påverkas av. Ni minns väl larmen i media kring detta efter att testfakta testat en rad olika färger i våras?  Ni kan läsa testet här! Även tapeter och tapetklister är produkter som släpper mycket kemikalier. Det gäller att lägga mycket energi på att hitta de alternativ som är både användarvänliga och inte släpper ifrån sig kemikalier som på sikt skadar vår hälsa.

Leverans från Byggfabriken!
Leverans från Byggfabriken!
Det var då jag hittade Auro! När jag surfade in på byggfabrikens hemsida första gången verkade det nästan vara för bra för att vara sant. Jag hade förberett mig på att om vi ska renovera så kommer jag nog få kompromissa med mig själv gällande kemikalier. Jag trodde det skulle bli riktigt svårt att hitta färg som fungerade som vanlig färg, inte kostade orimligt mycket pengar som ändå var giftfri. Auro var precis vad jag letat efter men aldrig trodde att jag skulle hitta. Jag kunde knappt bärga mig tills vi skulle renovera första rummet hemma!

Jag beställde Auros färg genom deras återförsäljare byggfabriken. Färgen ”silvergrå” till köksväggen, vit tak och väggfärg samt en grundering klickades hem och två dagar senare kom min leverans. Jag var nyfiken på om färgen skulle lukta starkt eller vara svår att måla med. Färgen har en lukt, men det luktar inte ”målarfärg”. Det sticker inte i näsan när en målar. Att måla med Auros färger är inte svårare än att måla med en plastfärg som de flesta är bekanta med. Den fungerar som vilken färg som helst och torkar snabbt!

Målarfärgerna från Auro är fria från plast. De har ingen negativ påverkan på naturen och är biologiskt nedbrytbara. Auros färger är certifierat fria från VOC-ämnen (flyktiga organiska föreningar som bland annat är cancerframkallande). Auro har utvecklat målarfärg i över 30 år och aldrig tummat på kvalitén. Målarfärgerna består av växtextrakt, krita, mineraler och jordpigment samt ett växtbaserat bindemedel.

De första tagen med rollern när vi målar med den lila färgen i barnrummet.
De första tagen med rollern när vi målar med den lila färgen i barnrummet.
Det fina med Auro är att de inte endast har produkten i fokus utan även tillverkningen av den. De har till exempel en certifierat koldioxidneutral tillverkning. Hur många andra målarfärgstillverkare tror ni har det? Auro har sett till att hela livscykelperspektivet är så miljövänligt som det bara går från framställning av produkterna till användningen av dem och fram till den dagen då färgen återigen kommer hamna i naturen.

Auro har medvetet valt att inte miljömärka sina produkter med ”svanen” eller ”Bra miljöval”. En anledning till det är att det är en alldeles för låg nivå för deras produkter och på det viset skulle vara vilseledande för konsumenterna som då skulle kunna tro att Auros färger är jämförbara med vilken miljömärkt plastfärg som helst när de i själva verket inte är jämförbara alls om en ser till innehållet.

Färgtonerna då? Jag tycker de har hittat den där perfekta matta känslan i färgerna. Precis som det naturliga innehållet så går färgerna i en naturlig ton. Ingen färg känns konstgjord eller stark. Till vårt första projekt som var en köksvägg valde vi en färg som heter ”silvergrå” Slutresultatet blev en harmoniskt grå ton som går lite åt det blå hållet. Vi har fått många kommentarer om att färgen känns harmonisk, mycket på grund av den matta karaktären. Trots att det är en grå nyans känns den full av färg. En grå ton med inslag av lätt himmelsblå skulle jag vilja säga.

Vårt andra projekt var vår dotters rum. Hon ville absolut ha ett lila rum och det var lätt  att hitta en lila färg i Auros sortiment som fungerade för både mamma och treårig dotter. Den lila färgen tilltalade henne just för att den var lila och den tilltalade mig för att den var sådär harmoniskt lila. Lite ”smutsig” eller ”sotig” i sitt utförande som resulterar i en avskalad men ändå livfull lila ton.

Till vänster ser ni den lila färgen. Där har vi målat två lager färg och färgen täcker riktigt bra. Ser ni så fint färgen smälter in med tapetens droppar?
Till vänster ser ni den lila färgen. Där har vi målat två lager färg och färgen täcker riktigt bra. Ser ni så fint färgen smälter in med tapetens droppar?

Här blandar vi tapetklister. Auros tapetklister består av cellulosa från växter och eftersom det är et pulver som en blandar till själv så innehåller det inga konserveringsmedel eller andra skadliga kemikalier. Perfekt under dotterns fina papperstapet!
Här blandar vi tapetklister. Auros tapetklister består av cellulosa från växter och eftersom det är ett pulver som en blandar till själv så innehåller det inga konserveringsmedel eller andra skadliga kemikalier. Perfekt under dotterns fina papperstapet!
I Auros instagramflöde delar de ofta bilder på vart deras färginspiration kommer ifrån. Där visas färgerna upp tillsammans med olika växter och annan inspiration från naturen. Det är ingen tvekan om vad deras produkter kommer ifrån och vad de inspireras av! Auro har inte bara målarfärg. De har trälasyr, ytbehandling, penslar och produkter för rengöring och underhåll. Allt med tryggt innehåll utan skadliga ämnen.

Just nu renoverar vi riktigt ordentligt i vårt lilla radhus. Vårt vardagsrum har fått flytta upp en våning och sovrummen har fått flytta ner. Det har inneburit att två väggar har tagits bort. Just nu sitter jag på nylagt golv och spanar på vad som kommer att bli vårt nya vardagsrums väggar. Väggarna ska få sig några lager av den där silvergrå färgen som jag nämnde tidigare som tyvärr satt på väggen som vi sedan rev. Väggen som var vårt första projekt i detta huset. Vi visste inte då att vi skulle bli sugna på att flytta upp vardagsrummet. Vi ser på det som att det var på den väggen vi lärde oss att spackla så vi gjorde det ändå inte i onödan, och silverfärgen som vi trivdes så bra med har vi kvar i färgburken och nu får den fylla två väggar med färg istället för en.

Jag brukar nämna att det är viktigt att lära känna varumärken för att bilda sig en uppfattning kring deras värderingar för att sedan kunna ta beslut kring om det är ett företag en vill stötta eller inte. Efter mina kontakter med Auro har jag fått  förtroende för dem och deras produkter.

Det känns tryggt att måla med Auro.

 

 

 

2 thoughts on “Vi valde Auro för att slippa plastfärg på väggarna.”

  1. Är sugen på att måla om i barnrummen, och vill så klart ha de bästa:) färgen som sitter nu är en plastfärg och under den en tapet, måste man ta bort de eller räcker de me att måla över? Eller fortsätter giftern från plastfärgen att ta sej ut?

    1. Hej! Det bästa är att riva bort gammal färg och tapet för att få bort färgen och gammalt tapetlim. Plastfärger släpper gifter under hela sin livstid. Så ta bort, fixa underlaget med svanenmärkt spackel och måla nytt?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.